Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης: Για την κατεδάφιση του Κένταυρου

eleutheriaki protovoulia thessalonikis

Τα ξημερώματα της 5ης Αυγούστου η δημοτική αρχή της Ν. Φιλαδέλφειας κατεδάφισε το Κατειλημμένο Κοινωνικό Κέντρο “Κένταυρος” που βρισκόταν υπό κατάληψη από τον Απρίλιο του 2015. Μέσα στους λίγους μήνες λειτουργίας του Κένταυρου, οι σύντροφοι που τον κατέλαβαν κατάφεραν να ανακατασκευάσουν τον χώρο και να αναπτύξουν πολυσχιδή κοινωνική δράση. Τις τελευταίες βδομάδες ήταν ένα από τα βασικά σημεία συλλογής βοήθειας για τους πρόσφυγες που έχουν βρει καταφύγιο στο Πεδίο του Άρεως και καταφέρνουν να επιβιώνουν στηριζόμενοι αποκλειστικά στην αλληλεγγύη του αναρχικού και του ευρύτερου κινήματος αντίστασης.
Από την πρώτη μέρα της κατάληψης, ο Κένταυρος δέχτηκε επίθεση και πόλεμο λάσπης τόσο από τον -εκλεγμένο με τον ΣΥΡΙΖΑ- δήμαρχο Ν. Φιλαδέλφειας Άρη Βασιλόπουλο όσο και από κάποια αριστερά τσιράκια του που ενοχλήθηκαν από την ύπαρξη ενός χώρου ακηδεμόνευτης αντίστασης κι αλληλεγγύης στην περιοχή.

Είναι εμφανές ότι η παρουσία ενός κοινωνικού κέντρου στο άλσος της Ν. Φιλαδέλφειας αποτελούσε εμπόδιο τόσο σε μικροσυμφέροντα της δημοτικής αρχής (στον ίδιο χώρο θα χτιστεί αναψυκτήριο) όσο και στα σχέδια του Μελισσανίδη για την ανέγερση του νέου γηπέδου της ΠΑΕ ΑΕΚ.
Σε συνθήκες αριστερού μνημονίου γίνεται σαφές ότι στη μάχη ενάντια στην εμπορευματοποίηση των δημόσιων χώρων τα στρατόπεδα έχουν αποκτήσει σαφή χαρακτηριστικά: από τη μια το κεφάλαιο και η εξουσία σε όλες τις μορφές διαχείρισης που μπορεί να πάρει και από την άλλη οι καταπιεζόμενοι και λεηλατούμενοι από-τα-κάτω.

Μέσα σε λίγους μήνες διακυβέρνησης η σφοδρότητα με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επιτεθεί στο κίνημα δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από εκείνη των προηγούμενων κυβερνήσεων. Εκκενώσεις καταλήψεων (Λάρισα, Γιάννενα), σπάσιμο πανεπιστημιακού ασύλου (έφοδος ΜΑΤ στην Πρυτανεία ΕΚΠΑ), εμετική αντιμετώπιση των φυλακισμένων αγωνιστών απεργών πείνας, ξύλο και συλλήψεις σε αντιμνημονιακές συγκεντρώσεις συνθέτουν το μωσαϊκό της επίθεσης στον αγωνιζόμενο κόσμο. Οι μνημονιακοί πολιτικοί απατεώνες του ΣΥΡΙΖΑ έχοντας φορέσει για χρόνια κινηματικό προσωπείο για να καταφέρουν να αναρριχηθούν στην εξουσία ξέρουν πολύ καλά ότι η μοναδική δύναμη που μπορεί να αντισταθεί στην άγρια καπιταλιστική αναδιάρθρωση είναι το αδιαμεσολάβητο κίνημα των από-τα-κάτω, κομμάτι του οποίου αποτελούν οι καταλήψεις και τα κοινωνικά κέντρα.
Οι καταλήψεις και τα κοινωνικά κέντρα δεν είναι μόνο σημεία αντίστασης στην επέλαση του κράτους και του κεφαλαίου. Είναι οι χώροι όπου οργανώνεται η άμυνα της εργατικής τάξης και της νεολαίας, είναι οι χώροι όπου συλλογικά οραματιζόμαστε και σχεδιάζουμε την κοινωνική επανάσταση. Ο κόσμος της αξιοπρέπειας και του αγώνα δε φοβάται ούτε τις μπουλντόζες, ούτε τα αριστερά ΜΑΤ. Το πιο σημαντικό δεν είναι τα ντουβάρια αλλά οι σχέσεις αλληλεγγύης που διαμορφώνονται ανάμεσα στους καταπιεσμένους και τους εκμεταλλευόμενους. Για κάθε κατάληψη που εκκενώνουν θα φυτρώνουν άλλες δύο.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥΣ ΤΟΥ ΚΑΤΕΙΛΗΜΜΕΝΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ “ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ”

Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης

lib_thess@hotmail.com      libertasalonica.wordpress.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *