Περιστατικό ρατσιστική-εργοδοτικής βίας στο Νέο Ηράκλειο

 

solidarity4

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ Η ΤΑΞΙΚΗ, ΣΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΤΑΡΑΧΗ

Στις 21 Οκτώβρη, μετανάστης εργάτης που δούλευε σε φάμπρικα ιματισμού (καλτσοποιία) στο Ν. Ηράκλειο δέχτηκε επίθεση από το αφεντικό του, τον Κωνσταντίνο Πετράκη, απολύθηκε και το Α.Τ. Ηρακλείου δεν δέχτηκε την μήνυση που κατέθεσε ο Πακιστανός εργάτης ζητώντας του χρήματα (παράβολο).
Πιο αναλυτικά, ο Αφτάμπ Αχμέντ, εργαζόμενος στον ιματισμό, πήγε στη δουλειά του στο Ν. Ηράκλειο. Εργαζόταν σε καλτσοποιία με εργοδότη τον Κωνσταντίνο Πετράκη. το τελευταίο πεντάμηνο, με αμοιβή 4 ευρώ την ώρα. Είχε ζητήσει ένσημα από τον εργοδότη ο οποίος του είχε υποσχεθεί ότι θα τα έβαζε άμεσα. Από την αρχή υπήρχε ρατσιστική συμπεριφορά από τον εργοδότη. Τον εξανάγκαζε να μαζεύει τα σκουπίδια μόλις έμπαινε στον εργασιακό χώρο ενώ τον «έλουζε» με χυδαίες ύβρεις για την πακιστανική του καταγωγή.
Το επεισόδιο ρατσιστικής εργοδοτικής βίας ξεκίνησε όταν το αφεντικό ζήτησε από τον Αφτάμπ να κάνει επιπλέον δουλειά συσκευασίας από εργασία άλλης εργάτριας. Αυτός είπε στο αφεντικό πως η άλλη εργάτρια είχε ενημερώσει πως θα κάνει η ίδια τη δουλειά συσκευασίας. Τότε το αφεντικό άρχισε να ουρλιάζει: «Εγώ είμαι το αφεντικό, όχι μαλακίες. Άμα δεν σου αρέσει να φύγεις μαλάκα Πακιστανέ.»
Ο Αφτάμπ πήγε να πάρει τα πράγματά του για να φύγει. Όταν γύρισε και είπε στο αφεντικό του: «Μου χρωστάς ένσημα» το αφεντικό τού επιτέθηκε, τον χτύπησε στο πρόσωπο, τον έριξε κάτω και τον έπιασε με τα χέρια από το λαιμό. Με την επέμβαση των άλλων εργατών τον άφησε. Μετά ζήτησε από τον εργάτη να του υπογράψει χαρτί ότι δεν του χρωστάει ένσημα, κάτι που ο εργάτης αρνήθηκε να κάνει. Τότε ο εργοδότης του φώναξε: «Αν κάνεις καταγγελία, όχι μόνο ξύλο όπως τώρα, αλλά θα σε βρω και θα σε σκοτώσω.»
Δεν μας τρομάζει ούτε μας ξενίζει η τρομοκρατία των αφεντικών ιδιαίτερα απέναντι σε εργάτες όπως οι μετανάστες, που τους θεωρούν νομικά ακόμα πιο αδύναμους σε σχέση με τους ντόπιους εργάτες.

Η ταξική αλληλεγγύη μεταξύ των καταπιεσμένων, η αξιοπρέπεια και το δίκιο του αγώνα θα τους συντρίψουν.

Καλούμε σε συγκέντρωση την Πέμπτη 3 Νοέμβρη στις 17:00 έξω από την καλτσοποιία του Κωνσταντίνου Πετράκη στην οδό Αυγής 83 στο Ν. Ηράκλειο

ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΙΣΘΩΤΗ ΣΚΛΑΒΙΑ
ΚΑΜΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ΜΕ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ

Συνέλευση Κενταύρου
kentauros@espiv.net
Σύντροφοι-Συντρόφισσες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *