Κατάληψη “Mundo Nuevo” (Θεσσαλονίκη): Για τις επιθέσεις σε αυτοοργανωμένους χώρους & τα νέα εγχειρήματα

katΑνακοίνωση της Κατάληψης “Mundo Nuevo” (π. Φιλίππου με Σιατίστης) σε σχέση με τις τελευταίες επιθέσεις σε καταλήψεις αλλά και τα νέα εγχειρήματα

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΟΡΦΑΝΟΤΡΟΦΕΙΟΥ

“llevamos un mundo nuevo en nuestros corazones”

« Κουβαλάμε έναν καινούργιο κόσμο στις καρδιές μας»
-Buenaventura Durutti-

Το παρακράτος όπως και το κράτος έχουν συνέχεια. Ένα μπαράζ χτυπημάτων σε καταλήψεις και αυτοοργανωμένους χώρους έρχεται να αποδείξει ότι όλα συνεχίζονται και η πάλη ενάντια στον κρατισμό, τον φασισμό και την καταπίεση μαίνεται σε όλα τα επίπεδα. Είτε με αριστερές κυβερνήσεις, είτε με δεξιές η ουσία του κράτους και των συνεπειών του παραμένει η ίδια. Ανάμεσα στις κρατικές επιθέσεις που έχουν λάβει χώρα τον τελευταίο χρόνο είναι η εκκένωση της κατάληψης “Acta et verba” στα Γιάννενα, καθώς και η εκκένωση της κατάληψης «Ντουγρού» στη Λάρισα, λίγες μέρες μετά, τα ΜΑΤ περικυκλώνουν το νέο κατειλημμένο κοινωνικό κέντρο «Κένταυρος» στη Ν. Φιλαδέλφεια το οποίο και κατεδαφίζεται από το Δήμο τα ξημερώματα της 5ης Αυγούστου. Στο ίδιο διάστημα διακόπτεται με εντολή του δήμου το ρεύμα στον Ελεύθερο κοινωνικό χώρο «Σχολείο», ενώ στα «Προσφυγικά» στην Αλεξάνδρας η ίδια η ΔΕΗ αφαιρεί τα κουτιά του ρεύματος σε 3 κτίρια. Στο σκηνικό έρχονται να προστεθούν και οι φασιστικές επιθέσεις σε καταλήψεις και αυτοδιαχειριζόμενους χώρους γεγονότα που πολλές φορές αντιμετωπίστηκαν από συντρόφους με αποτέλεσμα την αποφυγή χειρότερων. Στις 9 Νοέμβρη τοποθετείται εκρηκτικός μηχανισμός στην είσοδο της κατάληψης «Κούβελου» στο Μαρούσι, ενώ είχαν προηγηθεί εισβολή φασιστών στην κατάληψη Ελαία στην Κέρκυρα, που έκλεψαν μεταξύ άλλων τρόφιμα που είχαν συγκεντρωθεί για τους πρόσφυγες, καθώς και η εμπρηστική επίθεση φασιστών στον κατειλημμένο Αγρό στο Πάρκο Τρίτση. Σε αυτά προστίθεται η εμπρηστική επίθεση από φασίστες στον αυτοδιαχειριζόμενο χώρο “Pasamontana” στον Κορυδαλλό, στον αυτοδιαχειριζόμενο κοινωνικό χώρο «Μπερντές» στα Άνω Ιλίσια, καθώς και στην είσοδο του αυτοδιαχειριζόμενου στεκιού «Αντίπνοια» στα Πετράλωνα. Πιο πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η εμπρηστική επίθεση στην κατάληψη “Libertatia” τα ξημερώματα της Παρασκευής 27 Νοεμβρίου. Ο χώρος επι της οδού Σαρανταπόρου (στη Θεσσαλονίκη) περιλούστηκε με βενζίνη και μπήκε φωτιά στην πόρτα πλαινού κτιρίου που δεν χρησιμοποιείται. Μόλις η φωτιά έγινε αντιληπτή, υπήρξε άμεση παρέμβαση με αποτέλεσμα τον περιορισμό της στο κάψιμο της πόρτας.

Κι ενώ αυτό είναι το σκηνικό που θέλει να στήσει το κράτος, τα τσιράκια του και οι εντολοδόχοι του, υπάρχει μια άλλη πλευρά που συνεχίζει αμείωτα τις κινήσεις αντίστασης, αυτή όσων έχουν αποφασίσει να συγκρουστούν με το σύστημα που γεννά τη φτώχεια και την καταπίεση. Μια πληθώρα νέων εγχειρημάτων στέγασης κοινωνικών-ταξικών πολιτικών και πολιτιστικών αναγκών ξεπηδά με νέα ένταση. Έτσι έχουμε την ανακατάληψη της «Αντιβίωσης» στα Γιάννενα και την μετεγκατάσταση της «Ντουγρού» στη Λάρισα, καθώς και την κατάληψη κτηρίου στην οδό «Περεσιάδου» 8 στο Γαλάτσι. Πρόσφατα, και στα πλαίσια δημιουργίας δομών στήριξης και αλληλεγγύης στους μετανάστες, καταλαμβάνεται η παλιά φοιτητική λέσχη στη οδό «Αραχώβης» 44 στα Εξάρχεια η οποία πρόσφατα μετεγκαθίσταται σε νέο κτίριο στην οδό «Νοταρά» 26, καθώς και το πρώην «Ορφανοτροφείο» στη Θεσσαλονίκη, το κτίριο του οποίου καταλαμβάνεται εκ νέου στις 5 Δεκέμβρη από συντρόφους της συνέλευσης αλληλεγγύης στους εγκλωβισμένους της Ειδομένης, με σκοπό να μετατραπεί σε μια εστία στέγασης και αλληλεγγύης μεταναστών και προσφύγων.

Για εμάς είναι ξεκάθαρο πια το γεγονός πως το κάθε κράτος και οι μηχανισμοί του προσπαθούν να επιβάλλουν ως νομιμοποιημένη πια πραγματικότητα τη φτώχεια και την εξαθλίωση των ανθρώπων με όρους κοινωνικού κανιβαλισμού, μέσα από μια συνθήκη απελπισίας και ένα καθεστώς έκτακτης ανάγκης που αφενός συνεχώς διευρύνεται, και αφετέρου στοχεύει στην εγκαθίδρυση της απάθειας, της καθήλωσης και του αδιέξοδου ως μια τραγική πραγματικότητα με αυξανόμενες κοινωνικές εκφάνσεις (π.χ. μεταναστευτικό). Ένα αδιάκοπο κυνήγι κάλυψης δυσβάσταχτων, εξόδων, μια εντεινόμενη ανασφάλειας (αφού πλέον ούτε ένα σπίτι μπορεί να μην έχει κάποιος), και μια ελπίδα για μια απλή καλυτέρευση της εξαθλίωσης. Στις υποσχέσεις για κυβερνητικές παρεμβάσεις και λύσης ανακούφισης και κάλυψης των αναγκών των από τα κάτω στεκόμαστε ανένδοτοι. Αντί να πνιγούμε στο κύμα λεηλάτησης των ζωών μας που μας επιβάλλουν, οργανωνόμαστε και καλύπτουμε συλλογικά τις ανάγκες μας εδώ και τώρα, αποφασίζοντας εμείς οι ίδιοι για τις ζωές μας. Αξιοποιούμε τα άδεια σπίτια, μετατρέποντας τα σε χώρους ζωής και προτάσσοντας την λογική της αυτοδιεύθυνσης, την ισότητα και την αλληλεγγύη, βρίσκοντας παράλογο το γεγονός της ύπαρξης άδειων, αναξιοποίητων χώρων παράλληλα με μια τεράστια αναδυόμενη κοινωνική ανάγκη όπως είναι αυτή της στέγασης. Οι πρόσφατες αποφάσεις που επιτρέπουν τον πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας και οι διακοπές ρεύματος σε πολλά σπίτια απλά έρχονται να προσθέσουν άλλο ένα κομμάτι στο παζλ που ονομάζεται σύγχρονος ολοκληρωτισμός. Δεν δεχόμαστε τίποτα λιγότερο από το αυτονόητο, να μην πληρώνουμε δηλαδή για αυτά που είναι απαραίτητα για τη ίδια τη ζωή μας .

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι σε όλες τις καταλήψεις, και στηρίζουμε με κάθε  πρόσφορο μέσο την καινούργια δομή στέγασης και αλληλεγγύης προσφύγων στο Ορφανοτροφείο, η οποία κινδυνεύει με εκκένωση (μέσω κατεδάφισης) από τα αρπακτικά της εκκλησίας Α.Ε. που λυμαίνονται το κτίριο μετά από χαριστική ρύθμιση του γνωστού κεφαλοκυνηγού μειονοτήτων Α. Λοβέρδου.

Γνωρίζουμε ότι ο «καινούργιος κόσμος» που επιθυμούμε χτίζεται καθημερινά από τους αγώνες ντόπιων και μεταναστών, μεγαλώνει μέσα στις κοινότητες αγώνα στις καταλήψεις και τους αυτοοργανωμένους χώρους, μέχρι την συνολική ανατροπή του υπάρχοντος για έναν καινούργιο κόσμο αλληλεγγύης, ισότητας και ελευθερίας.

 

Κατάληψη “Mundo Nuevo” |
Θεσσαλονίκη, 18 Δεκέμβρη 2015

https://athens.indymedia.org/post/1553245/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *