Ποτέ δουλειά την Κυριακή: Το παράδειγμα των Jumbo στη Ν.Φιλαδέλφεια

Kuriakatiki-argia

Η τρομοκρατία του κράτους και των αφεντικών δεν θα περάσει!

Η Κυριακάτικη αργία όπως και πολλά από τα δικαιώματα που τίθενται υπό αμφισβήτηση, είχε κατακτηθεί με σκληρούς αγώνες της εργατικής τάξης .
Τα αφεντικά στα χρόνια της παγκόσμιας κρίσης του συστήματος προχώρησαν με μεγαλύτερη μανία στην επίθεση ενάντια στους εκμεταλλευομένους, άρχισαν να χρησιμοποιούν πιο έντονα(μεταξύ άλλων) δύο πανάρχαιες τακτικές της εξουσίας.

Παραδειγματική τιμωρία όποιου σηκώνει κεφάλι.
Από τους τόνους χημικών και τους ξυλοδαρμούς στις διαδηλώσεις ,τα βασανιστήρια και την ανοιχτή συνεργασία των μπάτσων με την Χρυσή Αυγή έως την επιστράτευση απεργών στα λιμάνια, στα τραίνα, στην εκπαίδευση. Η νέα κυβέρνηση λειτουργώντας ως «αριστερά του κεφαλαίου» συνεχίζει την τρομοκρατία.
Πιο πρόσφατα παραδείγματα, η συνεργασία της με τις ιταλικές αρχές ώστε να εκδοθούν 5 φοιτητές από την Ελλάδα που συμμετείχαν στην απεργία της πρωτομαγιάς της Ιταλίας αλλά και η καταδίκη σε 10 μήνες φυλάκιση ,με αναστολή, σε 2 μέλη του σωματείου Βιβλίου Χάρτου που συμμετείχαν σε απεργιακό αποκλεισμό έξω από τον Ιανό, αγωνιζόμενοι ώστε να μείνει ζωντανό το δικαίωμα στην Κυριακάτικη αργία.

«Διαίρει και βασίλευε»
Προκείμενου να μην ενωθούμε εναντίον τους προσπαθούν να μας πείσουν πως ο εχθρός βρίσκεται εντός μας, στην πλευρά των «από τα κάτω». Εχθρός ο άλλος εργάτης που θα μας πάρει την δουλειά, εχθρός ο μετανάστης που είναι ύπουλος και τρομοκράτης, εχθρός ο αναρχικός που είναι ακραίος. Θέλουν να μας πείσουν πως σε έναν κόσμο όπου όποιοι βρίσκονται δίπλα μας είναι εχθροί -ή πιθανοί εχθροί- η μόνη μας λύση είναι να αναζητήσουμε την τάχα ζεστή αγκαλιά του κράτους και των αφεντικών.

Το παράδειγμα των Jumbo στη Ν.Φιλαδέλφεια
Στη Ν. Φιλαδέλφεια πρόσφατα είχαμε μια παραδειγματική ικανότητα ένωσης των δύο μεθόδων. Βέβαια ο καλλιτέχνης(ή πιο σωστά βασανιστής ) που τις ένωσε είναι πολύ έμπειρος(αφού ως αλυσίδα έχει ένα από τα πιο βάρβαρα εργασιακά καθεστώτα στην Ελλάδα και αυτό , στις σημερινές συνθήκες ακραίας εκμετάλλευσης, είναι πολύ σπουδαίο κατόρθωμα).Μιλάμε για τα Jumbo N.Φιλαδέλφειας.
Εκεί, την Κυριακή πρώτη Νοέμβρη, ως Συνέλευση του Κενταύρου μαζί με πολλές άλλες καταλήψεις και συλλογικότητες των γύρω περιοχών, προχωρήσαμε σε απεργιακό αποκλεισμό. Εκεί η διευθύντρια (ή πιο σωστά το τσιράκι του Α. Βακάκη, του ιδιοκτήτη αυτού του στόλου εργασιακών γαλέρων) αφού απαγόρευσε την επαφή των εργατών μαζί μας, τους εξανάγκασε, όση ώρα διαρκούσε ο αποκλεισμός των καταναλωτών, να κάνουν αγγαρείες μέσα στο κατάστημα, ενώ στην συνέχεια τους κράτησε εκδικητικά σχεδόν 2 ώρες πέρα από το τέλος του ωραρίου, μέχρι περίπου 8 το βράδυ! Έτσι από την μια σκόπευε να τρομοκρατήσει όποιον σκέφτεται να σηκώσει κεφάλι και από την άλλη να τους στρέψει εναντίον όσων συμμετείχαν στον απεργιακό αποκλεισμό.

Η αλληλεγγύη το όπλο των Λαών.Πόλεμος στον πόλεμος των αφεντικών ….
Μπορεί να θέλουν να μας πείσουν πως είναι ανίκητοι, όμως μπορούμε να τους σταματήσουμε. Μπορούμε οργανώνοντας αγώνες «από τα κάτω», βασιζόμενοι στην οργάνωση των εργατών σε πρωτοβάθμια σωματεία που να λειτουργούν με τρόπο μαχητικό και στην βάση της αυτοοργάνωσης (σε αντίθεση με σωματεία-σωματοφύλακες των εργοδοτών όπως η ΓΣΕΕ). Μπορούμε αρνούμενοι να ψωνίσουμε από τα μαγαζιά που ανοίγουν Κυριακές. Μπορούμε ξεπερνώντας τον φόβο και τις ύπουλες τακτικές που θέλουν να μας διαιρέσουν και δείχνοντας στα αφεντικά πως οι μέρες της αφθονίας τους είναι μετρημένες.
Ως συνέλευση Κενταύρου ξεκαθαρίζουμε πως θα σταθούμε στο πλευρό κάθε προσπάθειας των εργατών να αντισταθούν και ενάντια σε κάθε λογής αφεντικά που θέλουν να μας τρομοκρατήσουν και διαιρέσουν, που τα όνειρα τους για χρήμα και εξουσία είναι ο καθημερινός εφιάλτης μας .

Συνέλευση Κενταύρου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *