Πρωτοβουλία αλληλεγγύης σε πρόσφυγες και μετανάστες: Ενάντια στην Ευρώπη φρούριο – Αλληλεγγύη σε μετανάστες και πρόσφυγες

refugees

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΦΡΟΥΡΙΟ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΕ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ 

Οι εικόνες που το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν πλημμυρίσει τους τηλεοπτικούς δέκτες είναι γνωστές: Πόλεμος και καταστροφή, ανείπωτη ανθρώπινη δυστυχία. Εκατοντάδες χιλιάδες κυνηγημένοι και βασανισμένοι συνάνθρωποί μας προσπαθώντας να αποφύγουν τον θάνατο, στοιβάζονται σε φουσκωτές βάρκες, επιχειρώντας να περάσουν απέναντι. Αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, λόγω του πολέμου που διεξάγεται στις πατρίδες τους. Ενός πολέμου που οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις τις «πολιτισμένης» δυτικής Ευρώπης της ΕΕ των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ σχεδίασαν και διεξάγουν. Που αφού χρηματοδότησαν και στήριξαν πρώτα το καθεστώς Άσαντ και έπειτα τους ισλαμοφασίστες του ISIS, τώρα βομβαρδίζουν επί δικαίων και αδίκων, δρέποντας τους καρπούς της πολιτικής τους. Το θύμα σε κάθε τέτοια περίπτωση είναι πάντοτε ο φτωχός λαός που δολοφονείται, εκδιώκεται, αναγκάζεται να γίνει πρόσφυγας για να σωθεί.

Ερχόμενοι όμως στην «Γη της επαγγελίας», βρίσκονται αντιμέτωποι στα σύνορα των ευρωπαϊκών χωρών με τους φράχτες και τα συρματοπλέγματα του θανάτου, όταν δεν πνίγονται στα νερά του Αιγαίου. Η Ευρώπη φρούριο της FRONTEX και της ρατσιστικής πολιτικής όλων των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, μαζί και της ελληνικής φροντίζει και ευθύνεται για την μετατροπή του Αιγαίου αλλά και ολόκληρης της Μεσογείου σε υγρό τάφο για χιλιάδες ανθρώπους. Είναι άλλωστε πρόσφατες οι επίσημες δηλώσεις ελλήνων υπουργών για τη δημιουργία hot spots (έτσι λένε σε καθώς πρέπει γλώσσα τα γκέτο), για άνοιγμα της Αμυγδαλέζας, ενώ αντίθετα δεν ακούμε κάτι για τον φράχτη του αίσχους στον Έβρο . Είναι επίσης γνωστή η πρόσφατη ομόφωνη απόφαση των υπουργών εξωτερικών της ΕΕ περί αυστηροποίησης των όρων παροχής ασύλου και της επιτάχυνσης των διαδικασιών απέλασης, δηλαδή για τις επόμενες δολοφονίες προσφύγων που θα αναζητούν μια διέξοδο από τον θάνατο και την καταστροφή.

Η ελληνική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει μεγάλες ευθύνες γιατί υπηρετώντας ευλαβικά το δόγμα ανήκουμε στη Δύση, έχει μερίδιο συμμετοχής στους πολέμους που εξελίσσονται στις περιοχές αυτές, θέτοντας σε τεράστιους κινδύνους τους εργαζόμενους και τη νεολαία. Διατηρεί και επεκτείνει τις βάσεις, ο εναέριος χώρος,  το έδαφος και οι υποδομές χρησιμοποιούνται για τις πολεμικές επεμβάσεις.

Υπάρχει φυσικά και η άλλη πλευρά, εκείνη των χιλιάδων συμπολιτών μας που έδειξαν και δείχνουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες, γυρνώντας την πλάτη στις κραυγές των ΜΜΕ και στις χρυσαυγίτικες σειρήνες, απομονώνοντας και περιθωριοποιώντας αυτές τις φασιστικές αντιλήψεις. Σε δεκάδες μέρη σε όλη τη χώρα συλλέγονται τρόφιμα, φάρμακα και είδη ένδυσης για τους πρόσφυγες. Αυτή η κινητοποίηση, η ανάδειξη της αλληλεγγύης ανάμεσα στους λαούς είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε. Από την κατάληψη στο κέντρο της Αθήνας σε άδειο κτήριο για να φιλοξενηθούν οι πρόσφυγες μέχρι κάθε προσπάθεια από συλλογικότητες και εγχειρήματα σε πολλές  γειτονιές της Αθήνας.

Διεκδικούμε από το Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας να παραχωρήσει χώρους φιλοξενίας για τους πρόσφυγες και μετανάστες εξασφαλίζοντας τους την απαραίτητη σίτιση, στέγαση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Να ανοίξει η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου ώστε να μπορούν να τους παρέχονται νομικές συμβουλές καθώς και να ενημερώνονται για τις απαραίτητες διαδικασίες για την απόκτησή των νόμιμων εγγράφων.

Από αυτή την προσπάθεια η πόλη μας και οι κάτοικοί της δεν μπορούν να απουσιάσουν. Δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη μας στους πρόσφυγες και καλούμε τον λαό της Νέας Φιλαδέλφειας και της Νέας Χαλκηδόνας να σταθεί δίπλα τους. Για όλους τους λόγους του κόσμου και για έναν ακόμα. Γιατί σε αυτές εδώ τις γειτονιές ξέρουμε πάρα πολύ καλά τι σημαίνει προσφυγιά και μετανάστευση. Και δεν μπορεί παρά να έχουμε μόνο μία στάση. Της αλληλεγγύης της αξιοπρέπειας και του αγώνα.

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΕΕ- ΗΠΑ- ΝΑΤΟ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

ΑΣΥΛΟ ΚΑΙ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΤΟ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ

ΚΑΜΜΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ –ΝΑ ΓΥΡΙΣΟΥΝ ΠΙΣΩ ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

ΛΕΦΤΑ ΣΙΤΙΣΗ ΣΤΕΓΑΣΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΟΥΣ -ΟΧΙ ΣΤΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ 

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΕ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *