Σάββατο 11/07: Ενημέρωση από την κινητοποίηση στο Β-κουτί στη Ν. Φιλαδέλφεια από το Σωματείο Σερβιτόρων -Μαγείρων

bkouti

Το Σάββατο 11/07 το Σωματείο Σερβιτόρων -Μαγείρων και λοιπών εργαζομένων στον κλάδο του επισιτισμού, πραγματοποίησε την προγραμματισμένη του κινητοποίηση στο μαγαζί Β-κουτί, στη Ν. Φιλαδέλφεια. Η κινητοποίηση έγινε με αφορμή την απόλυση εργαζόμενου, ο οποίος διεκδίκησε να μην πληρώνει από το μεροκάματό του τα ένσημα, τα οποία αυτονόητα όφειλε να του κολλάει ο εργοδότης. Ο εργαζόμενος Ηρακλής Λ., μέλος του Σωματείου Σερβιτόρων -Μαγείρων, έκανε καταγγελία στην επιθεώρηση εργασίας, απαιτώντας το συνολικό ποσό των δεδουλευμένων του (με βάση τις απλήρωτες υπερωρίες, δώρα, κυριακάτικες προσαυξήσεις, άδειες, κλπ) και την αποζημίωση απόλυσης που αντιστοιχεί στα πραγματικά χρόνια εργασίας του.

Το Σωματείο Σερβιτόρων -Μαγείρων, διοργάνωσε κινητοποίηση στο εν λόγω μαγαζί, για την ανάδειξη του ζητήματος, και την στήριξη του απολυμένου -μέλους του. Η κινητοποίηση πλαισιώθηκε από 50 περίπου άτομα, μέλη του σωματείου και αλληλέγγυους από σωματεία και εργατικές και τοπικές συλλογικότητες. Μοιράστηκαν κείμενα, τόσο στο προσωπικό, όσο και σε πελάτες, και κατοίκους της γύρω περιοχής.

Κάθε απόλυση και μια εστία αγώνα

Η αλληλεγγύη το όπλο των εργατών, πόλεμο στον πόλεμο των αφεντικών

Πηγή: https://athens.indymedia.org/post/1547267/

Ακολουθεί κείμενο αναφορικά με το ιστορικό της υπόθεσης

Το  Β κουτί σερβίρει  πανέμορφα κοκτέιλ

 Η εργοδοσία όμως του μαγαζιού, θέλει οι εργαζόμενοι να πληρώνουν τα ένσημα από την τσέπη τους!

Το  Β κουτί είναι ένα από τα πολλά ‘’εναλλακτικά’’ μαγαζιά όπου ο ιδιοκτήτης του Δημήτρης Κίμωνας ‘’ρίχνει’’ λεφτά στο να διαφημιστεί,μπαίνοντας σε στήλες περιοδικών και πουλώντας ένα ομαδικό πνεύμα προς τα έξω. Ταυτόχρονα θέλει να βγαίνει η  εικόνα ότι οι εργαζόμενοι και τα αφεντικά είναι μια ‘’ωραία’’ παρέα και ότι στο μαγαζί αντί να δουλεύουμε ‘’διασκεδάζουμε’’ ενώ η αλήθεια είναι άλλη: εξαντητικές ώρες εργασίας, χωρίς να πληρώνονται υπερωρίες και η μαύρη εργασία στο ζενίθ της!

Ο συνάδελφος Ηρακλής Λ.  εργαζόταν στην επιχείρηση από τον Μάρτιο του 2011 και είχε αναλάβει το πρωινό ωράριο.Εννιά και πλέον ώρες εργασίας χωρίς να πληρώνεται την υπερωρία,χωρίς ένσημα,χωρίς επιδόματα και  δώρα.Ατελείωτη εργασία αφου μέσα στην βάρδια έπρεπε να καλύπτει όλα τα πόστα και για κάποιους μήνες ακόμα και το πόστο του σέρβις.Ενδεικτικά έπρεπε παράλληλα να είναι μπουφετζής, να κάνει παραγγελίες,να παραλαμβάνει κάβα και να την αποθηκεύει στο υπόγειο,να κάνει κρατήσεις,να  καθαρίζει όλο το μαγαζί (ακόμα και τις τουαλέτες) και να κάνει προετοιμασία μέσα στις 9 και πλέον ώρες. Χωρίς κανένα διάλειμμα και φυσικά  έπρεπε να είναι πάντα χαμογελαστός στους πελάτες και να λέει ότι όλα είναι τέλεια (!)

Στις αρχές του καλοκαιριού του 2013 ο Δημήτρης Κίμωνας βγάζει τον  συνάδελφο Ηρακλή Λ. σε αναγκαστική άδεια η οποία ήταν για ακόμη μια φορά άνευ αποδοχών.Στη συνέχεια  του ζητάει να καλύψει την θέση του υπεύθυνου επειδή εκείνος θα έλειπε στο άλλο μαγαζί που έχει στην Αμοργό.Το υπόλοιπο διάστημα  ο Ηρακλής βρίσκεται στη θέση να δουλεύει στο μαγαζί  59 ημέρες σερί,15 ώρες για 40 ευρώ.Όταν επιστρέφει το αφεντικό δεν κάνει καν μια κίνηση να δώσει στον Ηρακλή τα χρήματα που του αναλογούν για τις 15 ώρες την ημέρα  που δούλευε.

Τον Σεπτέμρη του 2013 ο Δημήτρης Κίμωνας ξεκινάει να κολλάει για πρώτη φορά στον συνάδελφο  3 μισά ένσημα για το 5ήμερο,9ώρο που εργαζόταν στο Β κουτί, καθώς όμως ο συνάδελφος Ηρακλής Λ.  συνέχιζε να δουλεύει στο μαγαζί χωρίς να του καταβάλονται άδειες,δώρα,επιδόματα,προσαυξήσεις σαββάτων και κυριακών.
Τον Ιανουάριο του 2015 ο Δημήτρης Κίμωνας καλεί  σε συνάντηση όλο το προσωπικό για να ανακοινώσει ότι επειδή άλλαξε η νομοθεσία του ΙΚΑ ,θα πρέπει να κολλάει σε όλους  ολόκληρα  τα ένσημα (λές και πρίν δεν έπρεπε να μπαίνουν όλα τα ένσημα στους εργαζόμενους) και ότι θα πρέπει και οι ίδιοι να βάζουν λεφτά από την τσέπη τους για να τα πληρώνουν . Παρόλα αυτά,  αυτό που γίνεται είναι να  τους κολλάει 4ώρα ένσημα για 8ώρη εργασία.Ο συνάδελφος Ηρακλής Λ. αρχικά δέχεται αλλά στη συνέχεια λέει στο αφεντικό του ότι δεν είναι δυνατόν να πληρώνει ο ίδιος τα ένσημα του και ζητάει να κολλιούνται από την εργοδοσία.Η απάντηση του Δημήτρη Κίμωνα πρός τον συνάδελφο ήταν ‘’άντε γαμήσου’’ και ξεκινάει αμέσως  να ψάχνει καινούριο μπουφετζή για να τον αντικαταστήσει .Αμέσως μετά τον βγάζει πάλι σε αναγκαστική άδεια με σκοπό αυτή την φορά την απόλυση του.
Ο Ηρακλής είναι μέλος του Σωματείου Σερβιτόρων Μαγείρων και έχει κάνει καταγγελία στην επιθεώριση εργασίας διεκδικόντας να του καταβληθούν όλες οι νόμιμες αποδοχές του,υπερωρίες,βραδινά,προσάυξηση σαββάτου,κυριακών καθώςκαιτα δώρα και τα επιδόματα που  του αναλογούν για τα τεσσεράμιση χρόνια που δούλευε στο Β κουτί.
Είναι γνωστό ότι σε περιόδους καπιταλιστικής κρίσης σαν αυτές που διανύουμαι,κάποια αφεντικά (οπως η περίπτωση του εργοδότη του Β κουτί) αυξάνουν τα κέρδη τους.Παρόλαυτα η μόνιμη ρήση τους , ήταν και είναι, ότι ‘’ ζορίζονται και δεν βγαίνουν’’  εκμεταλευόμενοι την ανάγκη μας για εργασία και έχοντας μας να δουλεύουμε ανασφάλιστους,12ώρα για 25 ευρώ.Εν τέλει, από πότε τα συμφέροντα τα δικά μας ως εργάτες/ εργάτριες  πρέπει να ταυτίζονται με τα συμφέροντα των αφεντικών μας;

Το Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων και λοιπών εργαζομένων του κλάδου του επισιτισμού δεν είναι κάτι το απρόσωπο: είμαστε εργαζόμενοι στον τεράστιο αυτό κλάδο, έχουμε βασικές ανάγκες και επιθυμίες και δουλεύουμε για να επιβιώσουμε, πολλές φορές κάτω από άσχημες συνθήκες. Στον λίγο προσωπικό χρόνο που μας απομένει, μαχόμαστε για να βελτιώσουμε τους όρους δουλειάς και τη ζωή μας συνολικότερα, τη δική μας και των συναδέλφων μας. Κι αυτό γιατί η κατάσταση που επικρατεί σε ένα μαγαζί επηρεάζει διαδοχικά και τα άλλα και η αδιαφορία μας ανοίγει την όρεξη των αφεντικών.

Το σωματείο λειτουργεί με οριζόντιες διαδικασίες όπου όλα τα μέλη του έχουν λόγο και ευθύνη για τις πράξεις τους και είναι ανοιχτό σε κάθε εργαζόμενο/η που θέλει να συλλογικοποιηθεί και να αγωνιστεί. Ο αγώνας κάθε εργαζόμενου/ης είναι αγώνας όλων. Όσο τα αφεντικά αυθαιρετούν και επιχειρηματολογούν με τη φράση “κοίτα,σε άλλα μαγαζιά είναι χειρότερα”,συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε σε κάθε μαγαζί , μέχρι να αλλάξουμε την ”πιάτσα”.

ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΟΥΜΕΝΩΝ( ΔΩΡΩΝ,  ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ, ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΕΩΝ) ΣΤΟΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ ΗΡΑΚΛΗ Λ.

ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ  ΜΑΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΜΠΡΟΣΤΑ

Μία απάντηση στο “Σάββατο 11/07: Ενημέρωση από την κινητοποίηση στο Β-κουτί στη Ν. Φιλαδέλφεια από το Σωματείο Σερβιτόρων -Μαγείρων”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *