Κατειλημμένο Κοινωνικό Κέντρο Κένταυρος: Ας φυτρώσει πάνω σε κάθε ντουβάρι μια εστία αντίστασης

23D

Μετά την έκρηξη της καταστολής από τις μνημονιακές κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ για την πάταξη της “ανομίας”,  που μας τάραξαν στη νομιμότητα με εκκενώσεις καταλήψεων, τρομονόμους, στρατόπεδα συγκέντρωσης, προληπτικές συλλήψεις, επιστρατεύσεις απεργών, διαπομπεύσεις οροθετικών, κλείσιμο σχολείων και νοσοκομείων, απολύσεις, διώξεις και ξύλο σε χιλιάδες αγωνιστές, περάσαμε στην εποχή της καταστολής για τη συστράτευση πίσω από τη διαπραγμάτευση και το “αντιμνημονιακό” μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ελπίδα ήρθε λοιπόν και περικύκλωσε με ΜΑΤ το Κατειλημμένο Κοινωνικό Κέντρο Κένταυρος στη Ν. Φιλαδέλφεια στις 18/4/15, όπου αργότερα επιχειρήθηκε η διακοπή της ηλεκτροδότησης, εκκένωσε την κατάληψη Acta et Verba στα Γιάννενα στις 6/4/15 (επανακαταλήφθηκε στις 11/4/15), την κατάληψη Ντουγρού στη Λάρισα στις 10/5/15, έκοψε το ρεύμα στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο Σχολείο στη Θεσσαλονίκη ενώ προετοιμάζει το έδαφος νέων εκκενώσεων με την ομόφωνη έγκριση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Ζωγράφου της πρότασης του ΝΠΔ Αθλητισμού και Πολιτισμού για μεταστέγαση του δημοτικού Ωδείου στον κατειλημμένο εδώ και 4 χρόνια χώρο της Βίλας Ζωγράφου.

Οι παραπάνω χώροι ήταν εγκαταλελειμμένα ντουβάρια απ’ το κράτος και τις δημοτικές αρχές, και κάποια απ’ αυτά, όπως ο χώρος του Κενταύρου νοικιάζονταν κατά καιρούς σε ιδιώτες προς εκμετάλλευση, με το αζημίωτο φυσικά. Τους χώρους αυτούς κατέλαβαν, σε διαφορέτικες χρονικές στιγμές διαφορετικοί άνθρωποι και τους έδωσαν ζωή. Άνοιξαν τις πόρτες τους σε αγωνιζόμενους ανθρώπους και στέγασαν σχέσεις, δομές αυτοοργάνωσης, αλληλεγγύης, αλληλοσεβασμού, αλληλοβοήθειας. Μέσα σ’ αυτά τα ντουβάρια ξεκίνησαν και σε κάποια συνεχίζουν να λειτουργούν συνελεύσεις γειτονιάς, σωματείων, αντιεξουσιαστικών πολιτικών ομάδων και συλλογικοτήτων, γίνονται εκδηλώσεις, συζητήσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, μαθήματα αυτομόρφωσης σε ντόπιους και μετανάστες, θεατρικές παραστάσεις, συλλογικές κουζίνες, προβολές, δανειστικές βιβλιοθήκες, μουσικά στούντιο. Σε αυτούς τους χώρους λοιπόν οι άνθρωποι συναντιούνται και μπορούν να συζητήσουν, να ανταλλάξουν γνώσεις, να μορφωθούν, να φάνε, να διασκεδάσουν και να αγωνιστούν συλλογικά, οριζόντια,αυτοοργανωμένα, χωρίς ανταγωνισμούς, προσωπικό όφελος και κέρδος, πάντα με βάση την ισότητα, το σεβασμό, την αλληλεγγύη, τη συλλογικότητα.

Οι κινητοποιήσεις αλληλέγγυων σε όλη τη χώρα και στο εξωτερικό όλο αυτό το διάστημα, για την υπεράσπιση των καταλήψεων και των αυτοδιαχειριζόμενων χώρων και η αλληλεγγύη σε αγωνιστές που συνελήφθησαν και διώκονται για την υπεράσπιση αυτών των χώρων, καθώς και το γεγονός ότι κάθε φορά που καταφέρνουν να εκκενώσουν έναν, άλλοι φυτρώνουν, δείχνει ότι δε μας τρομοκρατούν και ότι οι καταλήψεις δεν είναι υπόθεση κάποιων αναρχικών αλλά όλων των ανθρώπων του αγώνα. Θα συνεχίσουν να συσπειρώνονται ενάντια στον εσωτερικό εχθρό, τους ανθρώπους που αντιστέκονται, προσπαθώντας να μας τρομοκρατήσουν. Γιατί εκεί που αυτοί έχουν το κράτος, τα όπλα, τη ρουφιανιά, τη κοινωνική ανέλιξη και το προσωπικό όφελος εμείς έχουμε την αλληλεγγύη και τη συντροφικότητα. Κι αυτό αδυνατούν να το καταστείλλουν γιατί αδυνατούν να το κατανοήσουν.

Μέσα από τις καταλήψεις αντιστεκόμαστε στο εδώ και στο τώρα, με την επανοικειοποίηση και τη συλλογική οργάνωση του χώρου και του χρόνου μας με σχέσεις και δομές αλληλεγγύης και συντροφικότητας. Θα συνεχίσουν να χτυπιούνται πάντα όσο ενοχλούν είτε στο όνομα της πάταξης της “ανομίας” απ’ τις κυβερνήσεις που μας τάραξαν στη νομιμότητα της λιτότητας και των περικοπών, είτε στο όνομα της δημοκρατίας που τώρα διαπραγματεύεται το δικό της αντιμνημονιακό μνημόνιο για νέα λιτότητα και καταστολή, είτε από φασιστοειδή και ρουφιάνους, το μακρύ χέρι του κράτους που επιβάλλει στις γειτονιές μας τη καθημερινή βία των διακρίσεων και του αποκλεισμού που πάει χέρι χέρι με τις επενδύσεις ιδιωτών και βλαχοδήμαρχων.

Θα συνεχίσουν λοιπόν να φυτρώνουν καταλήψεις και αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι μέσα από τα εγκαταλελειμένα ντουβάρια σε κάθε γειτονιά. Κάθε τέτοιος χώρος είναι κομμάτι του  κοινωνικού και ταξικού αγώνα στο εδώ και στο τώρα, όχι ως δεκανίκια πολιτικής ή εμπορευματικής καριέρας, όχι ως κάτι για το μέλλον, αλλά ως ανάχωμα στη λιτότητα και την καταστολή που επιβάλλει πλέον ανοιχτά το ντόπιο και διεθνές κεφάλαιο και σε κάθε φασιστικό σκουπίδι που κυκλοφορεί ελεύθερο στις γειτονιές μας. Και είναι υπόθεση όλων μας να τις υπερασπιστούμε μέχρι τέλους.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

Πορεία αλληλεγγύης στις καταλήψεις, Σάββατο 27/06 στις 12μμ, πλ. Γαρδένιας, Ζωγράφου

Κατειλημμένο Κοινωνικό Κέντρο Κένταυρος

Δεκελείας και Τρωάδος στο άλσος της Ν. Φιλαδέλφειας (δίπλα από τη λίμνη του άλσους)

https://kentauros.espivblogs.net

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *